Kunkku Instagramissa

Rehtorin palsta 7.11.2018

 

Jesse ”JerAx” Vainikka kylässä Kunkussa

Kuninkaantien lukiolla kävi maanantaina 5.11. vierailulla Dota 2 maailmanmestari Jesse ”JerAx” Vainikka.

Lukiossamme on toiminut kerhomuotoisesti e-urheilujoukkue elokuusta alkaen. Kiinnostus asiaa kohtaan on ollut suurta. Mukana on yhteensä 56 opiskelijaamme, joista on muodostettu eri peleihin joukkueita kunkin oma taso huomioiden. Mukana on siis n. 10% opiskelijoistamme. Tämän lisäksi on joukko opiskelijoita, jotka pelaavat yksinpelejä.

Jesse Vainikan vierailua siis odotettiin kovasti. Etukäteen opiskelijat olivat valmistelleet kysymyksiä, jotka tilaisuutta ansiokkaasti juontaneet opiskelijat Heini Hänninen ja Esko Harhakoski esittivät Jesselle. Niiden lisäksi moni opiskelija esitti kysymyksiä tilaisuuden edetessä.

Aluksi Jesse kertoi peliurastaan. Hän loi sellaisen tunnelman, että kaikki me kuuntelimme hyvin keskittyneinä. Jo alustuksen aikana sai käsityksen siitä, miten kovan työn takana on päästä huipulle kilpapelaajana. Ja että huipulle pääsy edellyttää myös vähän tuuria eli sitä, että eteen tulee oikeaan aikaan mahdollisuuksia, joihin tarttumalla yksi asia voi johtaa toiseen. Yksilötaidot on tietysti ensin saatava tietylle tasolle ja sitä kautta joku taho kiinnostuu pelaajasta ja voi avautua mahdollisuus päästä esittelemään osaamistaan johonkin isompaan pelitapahtumaan.

Jesse kuvasi havainnollisesti sitä, että kun ensimmäinen kutsu kansainväliseen, isoon pelitapahtumaan tuli, oli vain pari päivää aikaa tehdä päätökset ja sitten oltiinkin jo matkalla. Tuo reissu osoittautui hyvin merkittäväksi asiaksi uran kannalta.

Jesseltä kysyttiin monia kysymyksiä ajankäyttöön liittyen. Esiin nousi ajatuksia siitä, miten ura mahdollistaa sosiaaliset suhteet, ajan kavereiden kanssa ja mahdollisesti parisuhteen. Vastausten taustalta kuulsi syvä pohdinta omaa ajankäyttöä kohtaan.

Keskustelussa tuli esille useista eri näkökulmista pelijoukkueen jäsenten erilaiset roolit. Yksittäisten pelaajien erityyppiset roolit, kapteenin erityinen tehtävä sekä valmentajan ja managerin suuri merkitys joukkueen menestykselle. Keskustelussa käytiin läpi joukkueen ryhmädynamiikkaa, jäsenten sosiaalisia taitoja, kokonaisosaamista joukkueena ja joukkueen muutamien jäsenten erityisosaamista pelin yksityiskohdissa. Saimme myös kuulla, mitä tarkoittaa Jessen oma ”support” -rooli joukkueessa. Kun kysyin siitä vielä sähköpostilla tarkemmin, niin Jesse kuvasi rooliaan olevansa lätkävertauksella se, joka passittaa kiekkoja maalintekijöille ja tekee paljon taustaduunia.

Ihan erityisen vaikutuksen minuun teki Jessen asenne. Hän ei millään tapaa korostanut omaa erinomaisuuttaan, vaan kuunteli keskittyneesti esitettyjä kysymyksiä ja halusi vastata niihin olivatpa ne pelimaailmaan perehtyneen tai muuten vain asiasta kiinnostuneen henkilön esittämiä. Kaikesta näki, että Jesse suhtautuu peliuraansa levollisesti luottaen omaan ja joukkueensa osaamiseen. Mielenkiintoista oli kuulla Jessen päivärytmistä ja erityisesti iloitsin siitä, kun Jesse sanoi  nukkuvansa joka yö 7½ tuntia.

Vierailu ylitti kaikki sille asetetut odotukset. Ainakin meidän vanhemman polven edustajille tuli paljon uutta tietoa. Itse koin, että olin saanut paljon uusia virikkeitä ja vielä koko illan ajan ajatukset palasivat joihinkin yksityiskohtiin.

Toivon tietysti Jesselle erinomaista menestystä myös jatkossa ja kuten sanoin, toivottavasti Jesse pääset käymään meillä uudestaankin!

 

Merja Rytsy

rehtori

Aikaisempia palstojaKunkku somessa